maanantai 31. lokakuuta 2016

Hiukset

Hiukset ovat pään alueen karvoitusta. Ne kasvavat päänahassa olevista hiustupeista. Hius koostuu 80%  keratiinista, 10-15% vedestä sekä 5-10%  muista aineista, kuten mineraaleista ja pigmenteistä. Keratiini on kovaa ja kiinteää, se ei liukene veteen, ja se sisältää mm. proteiinia. Hiusten alkuaineet ovat hiili, vety, happi, typpi ja rikki.

 Hiuksessa on kolme kerrosta: uloimpana oleva suomukerros, sen sisällä kuitukerros ja sisimpänä on ydin, jota ei tosin aina ole. Pigmenttisolut, jotka sijaitsevat kahdessa alimmassa kerroksessa, antavat hiukselle värin. Kun hiustuppi ei enää tuota väriainetta, hius harmaantuu.

 Hius aloittaa kasvamisen, kun hiuksen solun juuret jakautuvat. Jakautuminen tapahtuu kerran 23-72 tunnissa. Hiukset kasvavat kuukauden aikana noin 1-1,5cm. Hiusten kasvuvaihe kestää 3-7 vuotta, jonka jälkeen niiden kasvaminen on hidasta kolmen viikon ajan. Sen jälkeen hiuksilla on kolmen kuukauden mittainen lepovaihe, jolloin hius ei kasva ollenkaan. Noin kolmen vuoden jälkeen vanha hius putoaa ja tilalle tulee uusi.

 Kaksihaarainen hius on pituussuunnassa haljennut hius. Se johtuu yleensä kemiallisesta tai mekaanisesta käsittelystä. Jos edellä mainittuja ei ole tehty hiuksille, kaksihaaraisuus johtuu hiusten kuivuudesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti